Основни параметри на джантите

0 Comments

В този пост ще Ви запознаем с основните параметри на джантите. Въпреки, че джантите за повечето автомобили идват заедно с покупката му много от Вас искат в един момент да променят визията му. Затова е важно да знаете основните параметри на джантите.

  1. Диаметър – цолаж. Това е външния диаметър на джантата.
  2. Широчина – това е широчината на джантата. Обикновено се дава в инчове и изглежда па този начин 7J, 8.5J и т.н. От широчината зависи и широчината на гумата, която може да се монтира
  3. Брой дупки за болтовете и разстояние между тях – различните автомобилни производители са предпочели различен брой болтове за захващане на джантите. Обикновено са 4 или 5. Броят дупки и разстоянието обикновено ще срещнете като 5×112, 4×108 и подобни като числата са в милиметри. Този параметър е много важен и е важно да се спази тъй като иначе няма да може да се монтират на главината.
  4. Централен отвор – това е централният отвор на джантата, който се покрива от капачката на джантата и служи за „надяване“ на джантата на главината. Този параметър трябва да е по-голям или равен на този, предписан от производителя. Ако е по-голям – разликата се компенсира с втулки. Може да го срещнете като означение Central Bore или CB.
  5. ЕТ (Отместване) – това е параметър, който показва в каква посока и колко е отместването на надлъжния център на джантата спрямо плоскостта на главината и също може да варира. При съобразяване на джанта спрямо автомобила е добре този параметър да е по малък или равен на предписания от производителя на автомобила.

За повече информация може да посетите сайта wheel-size.com

Последни коментари

Няма коментари за показване.